10. 6. 2011

...přírodní zahrady bez hranic...


...před pár dny jsem se zúčastnila semináře Přírodní zahrady bez hranic. Projekt Příroda v zahradě běží již několik let v Dolním Rakousku a vznikla díky němu celá síť soukromých i ukázkových přírodních zahrad podle přesně stanovených kritérií. Nedávno byl zahájen projekt Přírodní zahrady bez hranic, který navazuje spolupráci s rakouskou stranou, díky kterému by měla být vytvořena podobná síť zahrad i u nás a který by měl podpořit i řadu osvětových akcí týkajících se právě přírodních zahrad. Kritéria pro získání plakety přírodní zahrady mají v mnohém své limity a zdá se mi, že rozhodně nejsou příliš přísná, ale i tak považuji tuto aktivitu za přínosnou. Seznam ukázkových zahrad a brzy snad i těch českých, které byly certifikovány najdete zde.

Seminář byl dvoudenní a první den byl zaměřen zejména na přednášky, které se konaly na pracovišti Lipky, na Kamenné ulici v Brně. Součástí pracoviště jsou dvě malé zahrady - slunná s terasami a zadní, spíše stinná - nově založená, které by se měly brzy také stát certifikovanými a ukázkovými zahradami.


Few days ago I took a part in a workshop Natural gardens without borders. First day was focused mainly on the lectures about gardening naturally, still we had the opportunity to see some exemplary gardens as well. The first one of them was actually right next to the center where the workshop took place, it was very small but still it allowed some natural processes to show how do they work.






Odpoledne jsme se vydali do přírodní zahrady U smrku, zahrady, která vznikla v blízkosti centra města u bytových domů na místě, které místní občané nechtěli nechat zastavět novostavbou bytového domu.

In the afternoon we went to the natural garden At the spruce - as there is really nice and great spruce growing. The garden is quite near the city center still it is very nice and quiet place.






slaměné "sochy"- straw sculptures

výtvarné práce nevidomých - the pieces of art made by blind kids


bylinková spirála - the herb spiral

divočina - the wild gaden

jezírko - the little garden pond

Druhý den nás čekala exkurze do ukázkových zahrad v Rakousku, ale to zase příště.
The next day the excursion to some exemplary austrian gardens awaited us, I will write about it next time :).

4 komentáře:

  1. Lenka Štrosová11. června 2011 v 2:48

    Heleno, to muselo být moc zajímavý. A projekt je výborný, škoda, že nežiju někde u rakouských hranic :)

    OdpovědětVymazat
  2. Lenko, bylo, bylo moc, sice z přednášek jsem toho už hodně věděla, ale opakování matka moudrosti a i tak některé informace pro mne byly nové :). Ještě bude pokračování hlavně fotografické z rakouské exkurze :)

    OdpovědětVymazat