11. 6. 2011

přírodní zahrady bez hranic II

Druhý den byla naším prvním cílem ukázková přírodní zahrada manželů Hamiltonových v Deutsch Wagram. Kdybych neviděla ceduli, certifikující a prokazující, že se jedná o "přírodní zahradu" nevěřila bych tomu, tolik ona zahrada neodpovídala jakékoliv mojí představě o přírodní zahradě. A dlužno dodat, že jsem nebyla jediná překvapená.

Je pravdou, že zahrada splňuje všechna předepsaná kritéria - nehnojí se zde umělými hnojivy, nepoužívá se rašelina ani se nepoužívají pesticidy. Předepsaný počet rozmanitých biotopů také odpovídá požadavkům certifikace. Krom toho, že zahrada na mne byla až trochu moc kýčovitá (a to je otázkou a obrazem vkusu majitelů a já to respektuji), mi trochu vadil závlahový systém rozvedený po celé zahradě. Ne že bych po majitelích chtěla, aby lítali každý večer s konvema, jen si myslím, že by se měla dodržovat určitá pravidla ohledně hospodaření s vodou. Voda se pomalu ale jistě stává v některých obdobích už i v našich končinách cennou komoditou (pokud jen vezmu v potaz že u nás víc jak celý duben prakticky nezapršelo),a tak si myslím, že by se měly, pokud se nejedná o ovoce a zeleninu pro vlastní sklizeň potravin, pěstovat rostliny, které odpovídají podmínkám zahrady a po ujmutí nevyžadují zbytečné dodávání energií, mezi které vodu počítám. Sama se taky snažím naše rostliny, a to i zeleninu zbytečným zaléváním nerozmazlovat.

No dobrá ale, budiž závlahu jsem ještě schopná překousnout, ostatně v další navštívené zahradě ji měli také, ale co mi opravdu velmi vadilo, že zde rostliny byly pěstovány absolutně bez ohledu na jejich přirozené požadavky. U jižní stěny, kterou sama majitelka prohlásila za nejsušší a nejteplejší místo zahrady, nerostly překvapivě středomořské a suchomilné rostliny jako třeba levandule a šalvěj lékařská (a jak by se tam vyjímaly!), ale byly zde vysázené denivky. Samozřejmě pod plnou závlahou, bez které by, jak sama majitelka opět zdůraznila, na daném místě prostě růst nemohly. Přitom pár metrů vedle rostly ve stínu stromů a keřů a kousek od jezírka levandule... Takový systém zakládání přírodní zahrady pro mne trochu ztrácí smysl, i když si samozřejmě cením toho, že se zde nepoužívají hnojiva, pesticidy ani rašelina...

Next morning of the Workshop Natural garden without borders we aimed to see three exemplary gardens in Austria. The first one of them was the garden of family Hamilton in Deutsch Wagram. Well I would not consider it natural garden myself as it seemed to me to be just a garden where no pesticides, no fertilizers and no peat are used and where maybe some more habitats and plants for animals are found. By this however the garden meets the expectations of the certification. I didn´t like many things about the garden but still there were some moments I will share.


Cením si toho, že v této zahradě mají své místo i živočichové.

I appreciate wild life has its place in this garden.




Jezírko se jednou až dvakrát ročně celé vypustí a vyčistí...

The garden pond is cleared once or twice a year...


Krásně vonící anglická růže a bylinková zahrada.

An english rose, beautifully scented, and a herb garden.

3 komentáře:

  1. Nádherné fotky, úžasná zahrada.

    OdpovědětVymazat
  2. Lenka Štrosová12. června 2011 v 9:18

    To je divné s těmi denivkami a levandulí ...
    Proč nemá být rašelina v přírodní zahradě ?

    OdpovědětVymazat
  3. Amelie, děkuji:).

    Leni, je to dané kritérii toho projektu, ale obecně by se rašelina v přírodních zahradách neměla používat, protože při její těžbě dochází k drancování přírodních stanovišť s rašelinou, která vznikala dlouhou dobu, mají specifickou flóru a faunu a ta kvůli těžbě zaniká.

    OdpovědětVymazat