1. 6. 2012

...rose jelly...

aneb růžové "želé", (skoro) zastudena dělané...recepty jsem hledala na internetu, v anglitčtině, ale nějak jsem nenašla nic co by mi vyhovovalo, takže jsem "stvořila" recept vlastní :-).









Źelé je jemné a má výraznou růžovou chuť... je na něj potřeba:

1hrnek růžových okvětních plátků (já jsem použila okvětní plátky z planých růží, ale lze použít jakékoliv, všechny růže jsou jedlé, jen by neměly být stříkané, hnojené apod. :-)), pokud se použijí okvětní plátky výrazně vonících kulturních růží, tak bude želé asi ještě výraznější, samotnou mě překvapila síla chuti z "obyčejných" planých růží...
2 hrnky vody
2 vrchovaté lžičky agarových vloček
2-3 lžíce agávového sirupu nebo 5 lžic třtinového cukru
jahody nebo lesní jahody a okvětní plátky růží na ozdobu

Agarové vločky se namočí do 1hrnku vody, necháme 2 hodiny nabobtnat. Očištěné růžové plátky dáme do vyšší nádoby, ve které můžeme mixovat tyčovým mixérem, přidáme agávový sirup (cukr) a zalejeme hrnkem převařené vychladlé vody. Promícháme a necháme stát.
Růžové okvětní plátky se sladkým sirupem rozmixujeme tyčovým mixérem na jemnou hmotu, agar s vodou zahříváme až se rozpustí, potom přilejeme do růžové hmoty a ještě promixujeme. Na povrchu se vytvoří pěna, kterou můžeme a nemusíme sebrat, já jsem ji nechala, jsou v ní kousky růžových okvětních plátků, ale někomu by mohla pěna vadit. Nalijeme do mističek a dáme přes noc vychladit.
Druhý den se už dá želé vyklopit, chutná skvěle s lesními jahůdkami :-).

12 komentářů:

  1. hmm, úžasné, snažím se vybavit vůni růží a lesních jahod :); u nás ještě ni jahůdka, ni růžová růže - první vykvetla plnokvětá karmínová rugosa a bílá Nevada

    OdpovědětVymazat
  2. Heleno, to vypadá úplně luxusně. Doslova i vypadá, fotky jsou krásné. U nás jahůdky zdaleka ještě nezrají ...

    OdpovědětVymazat
  3. Další příjemné pokoukání, které je nejen pro oči, ale nabudí chuťové a čichové buňky až po okraj....
    vzhledem k tomu, že se mi namáčí květy bezinek, tak si jej vyzkouším bezinkový a konečně vyzkouším agar :-))...
    plané růže odkvetly a jiné na dosah nemám....

    Krátký komentář k mikrosvětu v trávě...má mysl nějak nechápe, jak ty fotky děláš....jsou prostě ...prostě....darem...

    S milým pozdravením a přáním poklidných dnů....pherenis

    OdpovědětVymazat
  4. Helísku, potěšení pro všechny smysly, nádhera.

    OdpovědětVymazat
  5. Milé návštěvy, moc děkuji za všechna milá slova ♥ jsou pro mě pohlazením...

    Marianko, no to víš, přece jen jsme spíš Jižní Morava než Vysočina, tak je tady všechno nějak rychleji, sama někdy koukám :-)))

    Lenko, jahůdky jsou z lesa z jižní stráně, na ostatních místech taky ještě nezrají, ale koukala jsem, že díky velikému suchu většina bohužel spíš zaschla než aby zrála...ale je to voňavá lahoda...

    pherenis, jeee, bezinkový agar, to budu muset asi taky vyzkoušet, zní to lákavě! a děkuju za fotky...já si prostě jenom tak hraju a baví mě to...a jsem ráda, že se to líbí :-)

    Makulko, klárko, gabulko, králíčku ♥♥♥

    OdpovědětVymazat
  6. Jéé, nádhera, okamžitě jsem dostala chuť. Bohužel na jahůdky si budu muset ještě tak 14 dní počkat, jste nějak napřed, a růžičky mám letos jen plané bílé, ostatní mi zmrzly. Ale ta planá je hóódně voňavá, možná by to šlo i z ní. Jen bych neměla růžové želé, ale bílé.

    OdpovědětVymazat
  7. Vypadá to náramně chutně, vyzkoušíme až pokvetou :)

    OdpovědětVymazat
  8. Helísku, růžové želé je luxusní dobrůtka! U nás ještě nekvetou, tak je nesmím propást, určitě vyzkouším! Hezké dny. Maru

    OdpovědětVymazat
  9. Ooo, to tedy zní! Obrazově i receptově tolik lákavé... budu muset snad/určitě sama vyzkoušet!!

    OdpovědětVymazat